Logo Hicle Events
De leukste beurs voor je actieve vakantie
zaterdag 15 en zondag 16 februari 2020 - Flanders Expo Gent
Logo Hicle Events
De leukste beurs voor je actieve vakantie
zaterdag 15 en zondag 16 februari 2020 - Flanders Expo Gent
Voeten in het gras

Longlist Wandelroute van het Jaar 2020

Zes kandidaten zijn nog in de race voor de uitverkiezing van de Wandelroute van het Jaar 2020. Het gaat daarbij om routes die tussen november 2018 en november 2019 nieuw gerealiseerd of ingrijpend gewijzigd zijn. Op zaterdag 15 februari a.s., tijdens de eerste dag van de Fiets en Wandelbeurs in Gent, reikt de jury de bijbehorende trofee uit aan de winnaar. 

 

De genomineerden

 – in willekeurige volgorde –

1. Gilbert van Schoonbekepad (De Wandelmaker)

Het Gilbert van Schoonbekepad is een 244 km lange wandelroute die Antwerpen met Veenendaal verbindt. Gilbert van Schoonbeke (1519) heeft als stedenbouwkundige het gezicht van Antwerpen in belangrijke mate bepaald. Hij zou van keizer Karel toestemming gekregen hebben om in het Nederlandse Veenendaal grondstoffen zoals turf te halen, nodig voor de uitbreiding van Antwerpen. In 2019 werd zowel in Antwerpen als in Veenendaal zijn vijfhonderdste geboortedag gevierd. De afwisselende wandelroute is niet bewegwijzerd maar in twee richtingen beschreven en van kaartjes en veel achtergrondinfo voorzien. De vierdelige pdf-wandelgids, samen met de bijbehorende gpx-tracks is te downloaden via www.wandelmaker.nl.

2. Streek-Grote Route pad Waas- en Reynaertland

Deze grensoverschrijdende, 175 km lange streek-GR loopt van de stad Lokeren (provincie Oost-Vlaanderen) via Beveren (provincie Antwerpen) naar de stad Hulst in Zeeland.
Na 20 jaar is de route nu volledig vernieuwd en uitgebreid met heel wat nieuwe natuurgebieden. Niet alleen is de route 73 km langer geworden, het traject tussen Lokeren en Temse is helemaal nieuw. Het parcours is op veel plaatsen grondig herzien en bovendien in beide richtingen beschreven.  Ook is er een gpx-track beschikbaar.
Info: www.groteroutepaden.be/nl/nieuws/312/nieuwe-vossenstreken.html

3. Pronkjewailpad

Het Pronkjewailpad is een nieuw en interactief wandelpad in de provincie Groningen. Je kunt eraan deelnemen door jezelf in te schrijven via de website en vervolgens de gegevens van de startkaart in te scannen in de Pronkjewailapp. Dan kun je met behulp van de app de routes nauwkeurig lopen. Onderweg kom je allerlei pronkjuwelen tegen die ook in de app zichtbaar zijn, zoals mooie gebouwen, musea en kerken. Bij de pronkjuwelen kan je een stempel halen voor je stempelkaart. De route kan het beste tussen april en eind oktober gelopen worden in verband met de openstelling van de pronkjuwelen.
Info: https://www.wandel.nl/wandelroutes/nederland/pronkjewailpad.htm

4. Wandelnetwerk Diemerscheg (onderdeel van het Wandelnetwerk Noord-Holland)

Het wandelnetwerk Diemerscheg omvat 33 km aan paden en ligt in de groene scheggen aan de zuidoost-rand van Amsterdam. De regio heeft een rijke geschiedenis, cultuur en natuur. Er zijn vijf punten waar de verschillende routes van verschillende afstanden starten. De routes zijn te downloaden op de website en in de app van het Wandelnetwerk Noord-Holland. Startpunt Diemerbos, Startpunt Gaasperplas, Startpunt station Diemen Zuid, Startpunt Driemond en Startpunt station Diemen.
Info: www.wandelnetwerknoordholland.nl/

5. Nieuw Waterliniepad

Het nieuwe Waterliniepad is een Lange Afstand Wandelpad (LAW) langs twee voormalige verdedigingslinies: de Stelling van Amsterdam en de Nieuwe Hollandse Waterlinie. De wandelingen zijn doordrenkt van historie en brengen je door (toekomstig) UNESCO werelderfgoed. En hoewel je altijd dicht bij de Randstad bent, loop je continu door prachtige natuur. Het nieuwe pad voegt twee bestaande paden samen tot één aantrekkelijke route: het ‘oude’ Waterliniepad en het streek-pad Stelling van Amsterdam. Dat zorgt voor 350 km wandelplezier langs talloze forten, fraaie vestingstadjes en nieuwe natuurgebieden. Info: www.wandelnet.nl/waterliniepad.

6. Wandelnetwerk Demer en Dijle

Toerisme Vlaams-Brabant ontwikkelde nog maar eens een nieuw wandelnetwerk. 340 km in 10 gemeenten van de Groene Gordel en het Hageland. Demer en Dijle vormen de rode draad in dit netwerk. Je wandelt van knooppunt naar knooppunt, 213 in totaal. De wandelkaart bevat extra informatie. In de bijhorende infogids staan ook 8 thematische suggestieroutes.
Op twaalf startplaatsen binnen het netwerk staan overzichtsborden. Verder is het netwerk verbonden met de bestaande netwerken Brabantse Kouters, Hagelandse Heuvels en de Merode. Het Wandelnetwerk Demer en Dijle staat online op de wandelrouteplanner en op de wandelknooppuntapp en kan met de smartphone in de hand bewandeld worden.

 

De jury zal deze routes en bijbehorende gidsen, kaarten, eventuele websites en ander ondersteunend materiaal verder onderzoeken, zo nodig met nog extra verkenningen op het terrein. Dat gebeurt op basis van een twintigtal criteria.

De uiteindelijke winnaar volgt het Romeinse Limespad op, de Wandelroute van het Jaar 2019.

 

De Criteria

  • meerdaagse routes of combinatie eendaagse routes die omwille van originaliteit, thematische samenhang en belevingswaarde een aantrekkelijk wandelaanbod vormen
  • routes korter dan 30 km komen niet in aanmerking, tenzij ze deel uitmaken van een breder project
  • wandelnetwerken komen enkel in aanmerking als ze meer zijn dan een inventaris van wandelvriendelijke of verkeersluwe wegen en paden
  • nieuwe of sterk vernieuwde routes die gefinaliseerd zijn tussen november 2017 en november 2018
  • trajecten die voor minstens de helft over Belgisch, Nederlands of Luxemburgs grondgebied lopen

Om de wandelaar op weg te zetten naar een verrassende wandelbeleving mochten zowel wandelgidsen, kaarten als downloadbare digitale bronnen ingezet worden.  

 

De jury

Gilbert Roels  (Travel Magazine en wandelkrant.be - voorzitter)
Christina Bloem (tijdschrift Op Weg)
Wanda Catsman (wandawandelt.nl)
Isabelle Franssen (vereniging Rugzaklopers)

Lees meer...

In samenwerking met

logo Vakantiefietser logo Grote Routepaden         KBF  

Volg ons

 

Facebook logo  Instagram logo  Twitter logo  Youtube logo

meld je aan voor onze nieuwsbrieven

captcha 

 

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie...

Om deze website zo goed mogelijk te laten functioneren, plaatsen wij enkele cookies. Meer weten? Lees verder....

foto: Meinema